Övning: Runners stretch

Video som visar övningne ”Runners stretch”
  1. Börja med att ställa dig framför en stol med höger fot placerad under stolen och vänster fot relativt långt bak så att du känner en stretch i vänster vad.
  2. Se till att dina fötter är på en rak linje och att knäna är raka samtidigt som vikten är jämnt fördelad mellan höger och vänster fot.
  3. Håll tillbaka höger höft så att höfterna är jämna. Det är viktigt att undvika att höger höft roterar framåt i denna position.
  4. Applicera ett lätt statiskt tryck framåt med höger fot och behåll detta tryck under hela övningen för att stabilisera kroppen.
  5. Böj dig nu mjukt framåt från höften så att du känner att det börjar stretcha i höger baksida lår samtidigt som du upplever en kraftig stretch i vänster vad.
  6. Fördjupa stretchen genom att gradvis böja dig längre framåt varje gång du andas ut. Kom ihåg att fortfarande hålla båda fötterna pekandes rakt framåt, med tredje tån riktad framåt.
  7. Byt sida efter ett valt antal andetag och upprepa övningen ett valt antal gånger för att säkerställa en god stretch i båda benen.

Det är viktigt att utföra övningen med korrekt form och att lyssna på din kropp. Om du upplever smärta eller obehag, minska sträckningen eller avsluta övningen och rådfråga en kvalificerad sjukgymnast eller vårdgivare. ”Runners Stretch” är en utmärkt övning för att öka flexibiliteten i baksida lår och vader samt förbättra rörligheten i höfterna.