Övning: Cats and dogs

Video med Cats and dogs-övningen

Cats and Dogs” eller ”Hunden och katten” är en övning som fokuserar på att röra ryggraden genom att alternera mellan flexion och extension. Du som har provat på yoga kanske känner igen den som Chakravakasana.

Här är instruktionerna:

  1. Börja med att stå på alla fyra på golvet med händerna placerade under axlarna och knäna under höfterna. Din ryggrad ska vara i en neutral position.
  2. Andas djupt och böj ryggen uppåt som en katt. Tänk på att dra magen uppåt och pressa ryggen mot taket. Hakan bör nästan röra bröstet och svanken ska lyftas mot taket.
  3. Håll positionen i några sekunder och känn stretchningen längs ryggraden.
  4. Utandas och böj ryggen neråt som en hund. Sänk magen mot golvet, lyft huvudet och svansen uppåt mot taket. Din ryggrad ska vara i en svagt konkav position.
  5. Håll positionen i några sekunder och känn stretchningen i ryggen och bröstet.
  6. Upprepa rörelsen genom att alternera mellan katt- och hundpositionen i en jämn, kontrollerad rytm.
  7. Utför övningen i en mjuk och kontrollerad rörelse och undvik att svanka eller böja ryggen för mycket.
  8. Upprepa övningen i 8-10 repetitioner för att uppnå maximal fördel.

”Cats and Dogs” är en utmärkt övning för att öka flexibiliteten i ryggraden och minska spänningar i rygg- och nackmuskulaturen. Det är viktigt att lyssna på kroppen och undvika överdriven rörelse för att undvika skador. Om du upplever smärta eller obehag, avsluta övningen omedelbart och rådfråga en kvalificerad sjukgymnast eller vårdgivare.